Spotkanie, Słupiec

dodano 2013-04-16 13:40 w kategorii: Ludzie

Spotkanie , Słupiec

SLD za wznowieniem wydobycia noworudzkiego węgla dla zmniejszenia bezrobocia.

SLD blisko górników i w akcji dla zmniejszenia bezrobocia

05.04.2013r w Słupcu Związek Zawodowy Górników Polskich Regionu Noworudzko-Wałbrzyskiego zorganizował spotkanie pt; „ Czy SLD i wicestarosta Łącki realizują deklaracje złożone na Barbórki 2011r w Słupcu”.

To właśnie 04.12.2011r Wiceprzewodniczący Zarządu Rady Powiatowej w Kłodzku i wicestarosta  Adam Łącki,  w swoim wystąpieniu przekazał górnikom, że podejmie działania z SLD dla przywrócenia wydobycia węgla w rejonie Nowej Rudy. Upłynęło prawie 1,5 roku i górnicy chcieli sprawdzić realizację deklaracji.

Dla około 100 uczestników spotkania Adam Łącki wraz z Romanem Mrozkiem i Mariuszem Czerwińskim  przedstawiali działania , które doprowadziły do pozyskania inwestora z Australii zainteresowanego wydobyciem węgla  w rejonie Ludwikowic Kłodzkich oraz Nowej Rudy. Te działania były przygotowywane głównie w 2012roku  przez  Przedstawicieli SLD. Niezwykle istotna dla pozyskania inwestora okazała się pomoc posła SLD Ryszarda Zbrzyznego  i  Przewodniczącego Mołonia. Drogę od pomysłu do inwestora wypełniła ciężka praca i 2 debaty SLD w Kłodzku  a także otwarte spotkanie w organizacji SLD w Nowej Rudzie. Następnie wyniki tych lewicowych debat o problemach mieszkańców, bezrobociu i  szansach ich rozwiązania,  wicestarosta  Łącki wraz z Romanem Mrozkiem i przewodniczącym Drożdżem przenieśli na grunt powiatu,  organizując 2 konferencje n.t. szans inwestycji w powiecie, w tym  w zakresie węgla. W konferencjach wiodącą rolę odegrał  profesor Speczik, światowy autorytet w dziedzinie geologii, który konkretnie przysłużył się do pozyskania inwestora z Australii.

Uczestnicy spotkania w Słupcu czekali na konkrety  dotyczące inwestora.

Na zakończenie prezentacji,   Adam Łącki oznajmił, że inwestor wystąpił z wnioskiem o koncesję do  Ministerstwa Środowiska, okazując kopię wniosku z ostatnich dni.

W ten sposób inicjatywa i zespołowe działania  SLD doprowadziły w powiecie kłodzkim do bardzo ważnego faktu ze strony inwestora . Oczywiście jest to dopiero pierwsza faza w  z planach odtworzenia kopalni z nowymi miejscami pracy  ale na przekór sceptykom , tak daleko nikt nie zaszedł. Teraz wszystko w rękach ministerstwa i rządzących. W sytuacji prawie 30% bezrobocia powiatu kłodzkiego działacze SLD, górnicy i mieszkańcy powiatu nie wyobrażają sobie złego potraktowania wniosku i wraz z inwestorem czekają na pilną  pozytywną decyzję Ministerstwa Środowiska.